Doza de sănătate de la C.A.R. Sanitar Deva: Indicele de Masă Corporală (IMC) – Ce este și cum se interpretează

Indicele de Masă Corporală (IMC) – Ce este și cum se interpretează

Indicele de Masă Corporală, cunoscut și sub acronimul IMC (sau BMI – Body Mass Index în engleză), este o măsură utilizată pentru a evalua dacă o persoană are o greutate sănătoasă în raport cu înălțimea sa. Este un instrument folosit în mod frecvent în domeniul sănătății pentru a identifica persoanele subponderale, supraponderale sau obeze.

Folosește calculatorul alăturat pentru a-ți calcula BMI-ul.

Cum se interpretează valoarea IMC?

După ce ai calculat IMC-ul, poți determina unde te situezi pe scala standard:

– Subponderal: IMC < 18.5
– Normal (sănătos): IMC = 18.5 – 24.9
– Supraponderal: IMC = 25 – 29.9
– Obez: IMC ≥ 30

Limitările Indicelui de Masă Corporală

Deși IMC este un instrument util și ușor de utilizat, are și limitări:

1. Nu diferențiază masa grasă de masa musculară: Persoanele foarte musculoase pot avea un IMC în intervalul supraponderal sau obez, chiar dacă au un procent scăzut de grăsime corporală.

2. Nu identifică distribuția grăsimii corporale: Două persoane cu același IMC pot avea cantități diferite de grăsime viscerală, care este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cronice.

3. Factorii etnici și de vârstă: Nivelurile ideale de IMC pot varia în funcție de originea etnică și vârstă. Unele populații pot avea riscuri asociate sănătății la un IMC mai mic sau mai mare decât standardul.

Concluzie

Indicele de Masă Corporală este un instrument util pentru a oferi o estimare rapidă a greutății corporale în raport cu înălțimea și poate fi un prim pas în identificarea problemelor legate de greutate. Cu toate acestea, este esențial să se țină cont de limitările sale și să se utilizeze alte metode de evaluare, cum ar fi măsurarea circumferinței taliei sau evaluarea compoziției corporale, pentru o imagine mai completă a sănătății individuale.

Calculator BMI

×