Igiena financiară și sănătatea personală
Igiena financiară este un concept care se referă la practicile și obiceiurile bune care ajută o persoană sau o entitate să își mențină finanțele în ordine, să evite datoriile nedorite și să crească economiile. Este similară cu igiena personală în sensul că implică variate acțiuni preventive și de întreținere pentru a evita problemele înainte de a apărea. Este foarte important să avem o “igienă financiară” foarte bună pentru că aceasta contribuie inclusiv la sănătatea noastră, ca indivizi. Fără a intra foarte mult în detalii, putem enumera câteva elemente importante ce țin de igiena financiară a fiecăruia dintre noi și beneficiile pe care aceasta le are asupra noastră.
- Existența unui buget de venituri și cheltuieli: la fel ca în cazul unei firme, urmărirea veniturilor și cheltuielilor ne pot feri de situații neplăcute, ne pot învăța când este sau nu cazul de a face cheltuieli și care este nivelul de îndatorare maxim pe care îl putem avea pentru a nu ne influența în mod negativ calitatea vieții.
- Economisirea: punerea deoparte a unei sume de bani în mod regulat pentru situații neprevăzute sau obiective viitoare reprezintă o trăsătură de bază a igienei financiare, de aceea, fiecare dintre noi ar trebui să economisim în măsura posibilităților. Putem începe cu o sumă derizorie, de exemplu la CAR Sanitar Deva suma minimă ce poate fi economisită lunar este de 15 lei pe lună.
- Evitarea cheltuielilor inutile: capriciile sunt importante și fac parte din filosofia actuală a individului. Totuși există cazuri în care un capriciu poate deveni o povară, iar acest lucru trebuie evitat pentru o igienă financiară corectă. Nu întotdeauna avem nevoie de cel mai nou telefon, cea mai performantă mașină sau televizorul cu ultimul tip de ecran. Sigur, putem să ne facem un capriciu, dar trebuie să punem întotdeauna în balanță costul și beneficiul.
- Înțelegerea contractelor de împrumut: citirea și înțelegerea termenilor contractuali, înainte de a semna orice acord financiar este deosebit de importantă, nu trebuie să existe îndoieli sau lucruri neclare. La CAR Sanitar îți punem la dispoziție toate detaliile referitoare la contractele pe care urmează să le semnezi, în mod transparent și neviciat. Dacă ai neclarități sau îndoieli suntem întotdeauna gata să îți explicăm și să clarificăm împreună orice aspect.
Pornind de la cele spuse mai sus, care este influența igienei financiare asupra sănătății individului?
- În primul rând reducerea stresului: o sănătatea financiară bună poate reduce semnificativ stresul asociat cu incertitudinile financiare, datoriile sau presiunile economice.Mult mai puțină anxietate: o persoană care își gestionează bine finanțele are mai puține motive de îngrijorare legate de cheltuielile neprevăzute sau de viitorul financiar.
- Sănătate fizică: stresul financiar poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice, ducând la simptome precum insomnie, dureri de cap, probleme gastro-intestinale sau chiar afecțiuni cardiovasculare.
- Acces la îngrijire medicală – accesul la cele mai bune cadre medicale. Cu o bună sănătate financiară, puteți avea mai multe resurse pentru a accesa îngrijiri medicale de calitate, medicamente sau terapie.
- O mai bună calitatea a vieții: finanțele stabile permit persoanelor să participe la activități recreative, să călătorească sau să investească în educație, lucruri care pot îmbunătăți bunăstarea generală și calitatea vieții.
Așadar, igiena financiară este un aspect esențial al vieții cotidiene care, când este gestionată corespunzător, poate avea un impact pozitiv asupra stării de bine a unei persoane, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Nu trebuie să fiți descurajat(ă) dacă nu puteți economisi cu regularitate sau nu puteți economisi sume consistente. Orice sumă pe care o puneți deoparte înseamnă economie, iar la CAR Sanitar, la final de an, primiți și o dobândă, de regulă mai mare decât cele oferite de bănci la depozite/conturi curente, care este neimpozabilă conform legii.
Raluca Lupea,
Președinte CAR Sanitar Deva